Jste samoživitel? Jak to v této těžké době zvládnout po finanční stránce

Samoživitelek, ale i mužů samoživitelů u nás stále přibývá. Zatímco ceny letí strmě nahoru, samoživitelé jen těžko dokážou platit všechny své výdaje, a ještě do toho poskytnout dětem všechno, co by chtěly. Je to začarovaný kruh a už léta se mluví o tom, že samoživitelům stát málo pomáhá. Nečekejte na změnu v sytému a zkuste si pomoci sami. Jak to všechno můžete utáhnout, když jste samoživitel?

Hlavně se nehroutit

Ze současné situace se má tendenci hroutit už pomalu každý. Ale pokud jste v situaci, kdy se sám musíte postarat o dítě nebo dokonce o dvě a více dětí, hroutit se skutečně nemůžete. Je důležité vědět přesně, jaké jsou vaše výdaje. Vždy na začátku týdne si udělejte malý seznam toho, co budete v daný týden platit. Tuto částku si připravte v hotovosti a snažte se rozpočet nepřekročit. Naopak, když ještě ušetříte, peníze dejte stranou.

Využívejte pomoci druhých

Jako samoživitel můžete mít problém vyjít s penězi kvůli inflaci. Ale pokud je u vás finanční situace dlouhodobě špatná, málo vyděláváte, protože nemůžete chodit do práce kvůli dětem tolik, kolik byste potřeboval, řekněte si o pomoc. V republice existuje řada organizací, které se pomoci samoživitelkám a samoživitelům věnují. Nebojte se toho využít, zkuste i charitu, kde můžete získat oblečení nebo jídlo navíc a ostatní nezbytnosti potřebné k životu.

Najděte si brigádu

S malými dětmi není příliš moc volného času, takže někdy to ani nejde, ale jsou možnosti, jak se dá si přivydělat i s dítětem vedle sebe. Hledejte možnosti, pokud si potřebujete doplnit vzdělání, zkuste online kurzy a zvyšte tak své šance na uplatnění v oboru, který vám otevře nové možnosti. Dneska se totiž mnoho různých profesí už může vykonávat z domova.

Šetření na jídle, na zbytečných výdajích a druhá práce. Možná se to zdá jako nemožné, ale vždycky se najde způsob, jak to udělat.

Zdroj foto: www.freepik.com

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *