Cashback nebo Moneyback: Jak můžete začít šetřit, když nakupujete a co tyhle pojmy znamenají?

Cashback není žádnou novinkou, ale tento pojem v praxi může znamenat dvě odlišné služby. S programem Moneyback přišla jako první Česká spořitelna a klienti této banky tak díky této službě mohou ušetřit za nákupy celkem slušnou sumu peněz. Jak získat peníze z nákupů zpět a kdy si můžete u pokladny v obchodě vybrat peníze jako z bankomatu?

Dvojí cashback

Pojem Cashback není ničím novým, znamená však dvě odlišné věci. Cashback je označení mimo jiné pro výběr hotovosti při placení platební kartou na pokladnách obchodů. Jak to funguje? Pokud u sebe zrovna nemáte finanční hotovost, ale potřebujete si vybrat z bankomatu, může se stát, že zrovna žádný poblíž nemáte.

Pokud narazíte na obchod, který službu cashback nabízí, stačí, když si koupíte maličkost, kterou zaplatíte platební kartou a poprosíte obsluhu kasy také o vydání hotovosti. Můžete si tak vybrat až tři tisíce korun v hotovosti, které se vám odečtou z účtu. Zkrátka jako byste právě navštívili bankomat. Obvykle je tato služba bezplatná, ovšem podmínkou je, že službu cashback musí podporovat vaše platební karta, banka a musí ji rovněž nabízet daný obchod. V běžných větších obchodních řetězcích s tím ale určitě nebudete mít žádné problémy.

Cashback v e-shopu

Cashback ovšem může znamenat i to, že se vám ze zaplacené částky v určitém partnerském internetovém obchodě, vrátí zpět na účet jisté procento z celkové zaplacené částky za nákup. Cashback z větší části nabízeli banky pro klienty, kteří vlastní kreditní kartu. Dnes už ale může cashback využívat téměř kdokoliv, vztahuje se to tedy i na majitele debetních karet.

Cashbackový program s názvem Moneyback nabízí pro své klienty například Česká spořitelna. S Moneybackem můžete šetřit vždy, když nakoupíte v partnerském obchodě a musíte samozřejmě zaplatit platební kartou. Moneyback se ale nevztahuje pouze na internetové obchody.

Moneyback aneb jak ušetřit až 500 korun měsíčně

S programem Moneyback od České spořitelny mohou klienti a držitelé soukromých kreditních, debetních nebo virtuálních karet šetřit již nějakou dobu. Podmínkou je nákup v jednom z partnerských obchodů, může se jednat o kamenný obchod i nákup přes internet, za nákup je nutné zaplatit kartou a klient musí využívat mobilní bankovnictví s názvem George.

Právě pouze v mobilní aplikaci si lze program Moneyback nastavit. Po přihlášení a nastavení programu Moneyback už jen stačí vybrat, se kterými obchody chcete šetřit. Na výběr je vždy z několika obchodů, jak internetových, tak i kamenných. Výhodou je, že můžete průběžně sledovat, jaké obchody přibyly na seznamu a můžete tak vždy využít program naplno i podle toho, kde právě nakupujete. V seznamu je i uvedeno, do kdy akce platí.

Spuštění Moneyback

Česká spořitelna tak naplno spustila Cashbackový program Moneyback v polovině loňského roku, a klienty tak chtěla alespoň částečně ochránit před zvyšující se inflací. Zvláště pak v období Vánoc se daly s programem ušetřit slušné peníze, ale šetřit s Moneybackem můžete i nadále. Pokud se vám podaří narazit na výhodnou nabídku, můžete ušetřit pár stokorun měsíčně, ročně pak až několik tisíc. Seznam vybraných obchodníků se v menu obměňuje, v nabídce ale vždy naleznete okolo stovky různých partnerských obchodníků. Sleva se vypočítává podle procent z utracené částky, peníze nazpět pak banka vyplácí do desátého dne následující měsíce, kdy byl nákup proveden.

Výhodné cashbackové programy se vyplatí využívat, kromě České spořitelny nabízí podobné služby i další banky.

Zdroj foto: www.freepik.com

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *