Jak podat v zaměstnání výpověď a s čím musíte počítat

Důvodů, proč chce zaměstnanec ukončit svůj pracovní poměr sám a dobrovolně, může být několik. Obvykle je to proto, že si najde novou a lepší práci. Někdy je to ale z důvodu špatných pracovních podmínek nebo proto, že si jednoduše nerozumí se svým šéfem či ostatními kolegy.

Určitě má každý zaměstnanec právo podat výpověď, ale musí to udělat správně. Je třeba také dodržet nějaká pravidla, jak tedy na to?

Chcete odejít ihned? To může být problém!

Pokud chcete odejít z pracovního poměru ihned, není to tak snadné. Pokud máte smlouvu na dobu určitou, musíte výpověď podat k datu, kdy vám smlouva končí. V případě, že ale máte podepsanou smlouvu na dobu neurčitou, musíte dodržet vždy dvouměsíční výpovědní lhůtu. Pokud byste to odmítli, můžete mít velké problémy a samozřejmě, že by vám hrozil i finanční postih.

Někdy se ale dá se zaměstnavatelem domluvit, v tom případě můžete podat výpověď dohodou. Pracovní poměr pak končí k datu, na kterém se shodne zaměstnavatel se zaměstnancem, ale musí jít o jednohlasnou shodu a obě strany musí souhlasit.

Jak výpověď podat?

Důvod odchodu nemusíte uvádět, stačí písemně doručit podepsanou výpověď do firmy, kde pracujete a své důvody uvádět ve výpovědi nemusíte. Ovšem pokud chcete dosáhnout dohody, je lepší říci narovinu, proč jste se rozhodli odejít. Jestliže vás ale ve firmě potřebují, určitě na dvouměsíční výpovědní lhůtě budou trvat.

Lze se domluvit i na tom, že vás zaměstnavatel pustí ihned poté, co za vás najde adekvátní náhradu. Výpověď ale ze zákona musíte vždy doručit písemně, až poté, co je výpověď podepsána, může začít výpovědní lhůta běžet.

Co potom?

Pokud odejdete ze zaměstnání a máte již domluvené místo jinde, nemusíte se nikam hlásit, podepíšete novou smlouvu u nového zaměstnavatele a ten se o všechno postará. Někdy ale člověk chce skončit, i když možnost nového zaměstnání nemá ihned.

V tom případě se musíte do tří dnů po skončení pracovního poměru nahlásit na Úřadu práce. Ten vám totiž nejenže může poskytnout podporu v nezaměstnanosti, hlavně za vás ale bude hradit zdravotní a sociální pojištění, jinak byste mohli mít dluhy.

Co se týče odstupného, na to získává zaměstnanec nárok jen v případě, že dostane výpověď ze strany zaměstnavatele on. S tím tedy při podání své výpovědi nepočítejte.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *