účtování

Nevíte si rady se zálohovou fakturou? Nejsnadnější řešení přináší Money ERP

Někdy se s nadsázkou říká, že daně jsou trestem za špatné účetnictví. Aby pro vás právě finanční úřad nepředstavoval žádné nebezpečí ani zdroj stresu, je nutné mít účetnictví v perfektním pořádku a mít jistotu, že se vše provádí správně. To může být někdy těžký úkol, protože faktem je, že všechny různé formuláře, počty a tabulky mohou být občas matoucí i pro zkušeného účetního. Pokud vás občas potrápí zálohová faktura a následná faktura a moc netušíte, jak postupovat, zkuste se inspirovat následujícím postupem.

Na co se nesmí zapomenout?

Zálohová faktura je zjednodušeně řečeno dokladem, prostřednictvím kterého žádá dodavatel od odběratele platbu předem. Jelikož ale náležitosti zálohové faktury nejsou nikde přesně stanoveny, můžete občas narazit i na to, že se různí názory na to, jak by taková faktura měla vypadat. Obvykle však obsahuje:

  • označení „zálohová faktura“,
  • číslo zálohové faktury,
  • obchodní údaje dodavatele a odběratele,
  • bankovní účet pro připsání platby,
  • fakturované položky,
  • datum vystavení a splatnosti,
  • případně další informace

Jak správně účtovat zálohové faktury?

Účtování zálohové faktury nesmírně zjednoduší systém Money ERP. V tomto systému se zálohové faktury vlastně neúčtují, spíše je potřeba chápat je jako výzvu k platbě. Až ve chvíli, kdy je taková faktura reálně proplacena, je nutné do 15 dní vystavit daňový doklad a přiznat daň. To umí informační systém ERP provést hned několika způsoby a je jen na vás, jaký si zvolíte. Jednotlivé postupy jsou velmi intuitivně rozepsány, takže podle návodů zvládne postupovat skutečně téměř každý.

Aktualizace vždy pomůže

Money ERP vydává pravidelné aktualizace a zapracovává nejen technické, ale také legislativní změny. Snahou je velmi pružně reagovat na měnící se podmínky a nabízet klientům vždy to nejlepší a nejaktuálnější řešení. Díky aktualizaci tak nemusíte řešit například odlišný výpočet DPH nebo změny v karenční době – stačí si jen vždy ověřit, že využíváte tu nejaktuálnější verzi.

Zdroj náhledového obrázku: Piqsels

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *