Jak řešit vysoký nedoplatek za energie

Správně nastavená výše záloh za využívání energií slouží jako ochranný nástroj rodinného rozpočtu. Při výpočtu této pravidelné měsíční zálohy je třeba zohlednit několik faktorů. Mezi nimi nalezneme třeba předpokládané nárůsty cen elektřiny a celkové zdražení distribuce, plánované nákupy nových spotřebičů, zvyšující se odběr energie u dosluhujících zařízení. Dokonce nesmíme opomenout ani na očekávaný příchod potomka. Jen za těchto předpokladů nebudete mít nedoplatek za energie.

Čím více faktorů naleznete, tím lépe se vám podaří výši záloh nastavit a nic nepokazíte s menší rezervou navrch. Díky této metodě vás roční vyúčtování nepřekvapí likvidačním nedoplatkem, ale co když se už v takové situaci nacházíte a nejste schopni v požadované lhůtě částku zaplatit? Jak takovou situaci řešit s co nejmenšími dopady na váš finanční rozpočet? Poradíme vám.

Rozhodně se před dluhem neschovávejte

zdroj: Pixabay
Špatně nastavené zálohy jsou příčinou nedoplatku

Máte vysoký nedoplatek za energie? Kontaktujte svého distributora nebo dodavatele a pokuste se s ním dohodnout na alternativním způsobu zaplacení svého dluhu. Pokud dopředu víte, že na zaplacení pohledávky nemáte dostatečné množství prostředků, oznamte to. 

Komunikaci se nevyhýbejte a pokuste se . Dodavatel má pro tyto případy své pravidla a po několika výzvách se žádostí o zaplacení celé částky předá celou pohledávku k exekučnímu řízení a navíc přeruší dodávku. Dluh se tak zvýší o platbu exekučního řízení a zapojení do elektrické sítě.

Žádost o splátkový kalendář

Pokuste se s dodavatelem vyjednat splátkový kalendář a svůj nedoplatek za energii co nejrychleji řešit. Zažádejte si o rozpis na jeden kalendářní rok. Akceptovatelná doba splatnosti splátkového kalendáře je do dalšího zúčtovacího období. Pro dodavatele energie je tento postup naprosto běžný a splátkové kalendáře bez jakéhokoliv problému schválí. 

Nezapomeňte, že nezaplacením se mimo jiné vystavujete riziku zápisu do registru dlužníků, čímž ztratíte možnost po dobu několika let požádat o půjčku z bankovního i nebankovního sektoru.

Zdroj náhledového obrázku – Pixabay

One comment

  1. Dosala jsem se k dodavateli poslední instance a nestačím se divit. Záloha na plyn přes 10 tisíc! A nikdo nebyl plyn odečítat, takže nechápu, jak by to pak mohli vyúčtovat a vrátit mi z té nesmyslné částky přeplatek.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *